Contoh Soalan Dan Skema Jawapan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27

1

Tips Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27, Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan W27 atau Panduan Peperiksaan W27 mungkin antara carian Google yang paling popular minggu ini. Mengapa? Disebabkan pada awal tahun 2014 akan bermulalah peperiksaan atau exam Penolong Akauntan Gred W27 bagi calon yang terpanggil untuk mendudukinya.

Jika anda salah seorang calon exam Penolong Akauntan Gred W27, mungkin anda juga tidak terkecuali sedang mencari tips, panduan dan juga contoh soalan lepas Penolong Akauntan Gred W27.

Namun persoalannya ialah, adakah anda telah menemui panduan lengkap untuk membantu anda menghadapi peperiksaan atau exam Penolong Akauntan Gred W27 tersebut. Mungkin jawapanya ialah YA atau TIDAK. Walau apa pun jawapan anda, pihak kami mempunyai sebab untuk berkongsi panduan peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 ini dengan anda. Pihak kami merasakan panduan ini sesuai untuk dijadikan panduan oleh calon peperiksaan itu nanti.
Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27

Anda boleh dapatkan ebook Rujukan Peperiksaan Bertulis Penolong Akauntan W27 yang diterbitkan oleh Infokerjaya Resources yang sudah membantu ribuan calon menduduki peperiksaan memasuki perkhidmatan Awam melalui ebook-ebook khas yang mereka sediakan, dan untuk exam kali ini juga turut disediakan.

Ebook yang disediakan adalah maklumat lengkap dan “real” yang dihasilkan oleh penulis yang berpengalaman dalam peperiksaan ini. Persediaan rapi yang anda lakukan sebelum menjawab peperiksaan nanti sebenarnya akan menentukan sama ada anda akan lulus atau tidak.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan pakej rujukan ini maka anda boleh berbuat demikian dengan melanggan sebagai pembaca laman Exam PTD Malaysia melalui link di bawah. Hebahan jualan akan dilakukan di laman tersebut.

Untuk melanggan klik link di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

Kepada calon yang berminat mendapatkan panduan dan rujukan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27, anda boleh berbuat demikian melalui link di atas setelah jualan di buka.

Di bawah merupakan sedikit perkongsian mengenai Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27. Pastikan anda membacanya.

Tips: Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Akauntan

Buat pengetahuan semua, peperiksaan penolong akauntan gred 27 adalah jauh lebih mudah berbanding dengan exam Gred 41 dimana untuk jawatan Akauntan W41 mempunyai 5 seksyen dalam peperiksaan bertulis, manakala bagi Penolong Akauntan W27 pula hanya mempunyai 2 Seksyen dalam ujian bertulis sahaja.

Dengan hanya 2 seksyen utama (A dan B) anda boleh memberikan sepenuh penumpuan terhadap soalan yang akan di tanya. Oleh itu anda perlu mahirkan dengan bentuk soalan dan bagaimana hendak menjawab soalan yang dikemukan.

Di bawah merupakan pembahagian soalan untuk Seksyen A dan B berserta dengan format soalan bagi kedua bahagian tersebut. Format soalan dan contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 disediakan dengan lengkap di dalam ebook Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27.

 • Seksyen A: Seksyen ini sangat luas skopnya yang mencakupi soalan melibatkan isu semasa, alam sekitar, sukan dan lain-lain. Setiap calon hanya diberikan masa 40 minit sahaja untuk menjawap kesemua 50 soalan yang diberikan. Jika anda bertanya macamana nak berjaya menjawap soalan-soalan dalam seksyen A, jawapan saya: TIADA! Hal ini kerana ianya bergantung 100% kepada kepekaan anda terhadap isu semasa, pembacaan serta pengalaman diri. Tahukah anda: pernah ditanya dalam Seksyen A tentang siapakah Ketua Hakim negara pada sekian-sekian tahun! Adakah anda ingat kesemua nama Ketua Hakim negara? Ianya adalah persoalan, samada anda tahu atau tidak tahu, cukupkah pembacaan anda? atau cukupkah pengalaman anda untuk menjawap soalan nanti..
 • Seksyen B: Untuk seksyen ini anda masih boleh merancang jawapan anda kerana skop soalannya lebih terkawal berbanding seksyen A, dimana soalannya berkisar tentang persoalan logik akal, kebolehan interpretasi data dan juga soalan Matematik mengikut silibus yang tidak lebih daripada silibus SPM. Nampak sedikit susah tetapi anda tahu apa yang perlu anda berikan. Tumpuan dan fokus kerana itulah kuncinya. Calon diberikan masa 45 minit untuk menjawab 40 soalan.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai soalan, contoh soalan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 dan set jawapan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27, maka saya cadangkan anda mendapatkan pakej rujukan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27. Persediaan rapi akan membantu anda mejawab soalan yang akan dikemukan dengan lebih baik.

Untuk melanggan klik link di bawah.

LANGGAN PANDUAN KHAS PEPERIKSAAN PENOLONG AKAUNTAN W27

Contoh Soalan Dan Skema Jawapan Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27

Sebenarnya apa yang dimuatkan dan terkandung dalam ebook Peperiksaan Penolong Akauntan Gred W27 akan membantu anda. Berikut merupakan apa yang disediakan dalam panduan tersebut. Bagi saya, panduan ini sudah cukup lengkap dan “real”.

 • Percaya pada kami, faktor utama kegagalan calon adalah kerana tidak tahu format soalan
 • Kami bakal terangkan kepada anda format untuk 4 JULAI nanti!
 • Tahukah anda dalam setiap ‘Seksyen’ terdapat pecahan tambahanyang bakal merungsingkan anda?
 • Tak perlu risau, kami akan tunjukkan kepada anda bagaimana ‘pecahan dalam pecahan’ tersebut!
 • Anda tahu tugas Penolong Akauntan? Ramai calon yang tak tahu perkara ini dan bakal ‘disembelih’ semasa sesi temuduga nanti!
 • Jangan jadi begitu, biar kami bantu anda memahami tugas jawatan yang anda pohon ini!
 • Contoh Soalan untuk ‘Seksyen A’
 • 30 Soalan pelbagai pecahan
 • Jawapan disediakan!
 • Contoh Soalan untuk ‘Seksyen B’
 • 30 Soalan pelbagai pecahan
 • Jawapan disediakan!
 • FAKTA PENTING, soalan peperiksaan memasuki perkhidmatan Awam 2012 yang lepas, isu GTP menjadi soalan dalam ‘Seksyen A’?
 • Kami akan bekalkan kepada anda contoh soalan berkaitan Isu GTP
 • Jawapan juga disediakan!

Untuk maklumat lanjut dan cara membeli, pastikan anda klik link langganan di atas.

1 Comment
 1. Juan says

  semoga para calon untuk penolong akauntan berjaya hendaknya

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.