Tips Ujian Bertulis PTD 2013

2

 

Update: Dapatkan contoh soalan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik 2014 di sini.

Kepada rakan calon peperiksaan PTD 2013 bagaimana dengan persediaan peperiksaan exam PTD 2013 anda?

Adakah anda telah bersedia? Sudahkah anda mencari tips peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik sudahkah anda telah mengenalpasti contoh ujian bertulis PTD yang bakal berlangsung? Sudahkah pula anda mendapatkan panduan dan contoh soalan exam PTD 2013?

Apa pun jawapan anda, pihak kami berharap anda telah bersedia dengan sebaik mungkin. Yang paling penting ketahui bagaimana untuk menjawab soalan ujian bertulis PTD dengan sebaik mungkin.

Namun jika anda masih lagi mencari tips peperiksaan dan format ujian bertulis PTD, maka usah berlengah lagi, sila dapatkan ebook panduan lengkap Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik dari Team PTD di bawah. Anda sesuatu yang dikongsikan dalam ebook tersebut. Terutamanya yang berkaitan dengan ujian bertulis PTD.

Dalam entri ini, pihak kami ingin berkongsi 3 punca utama yang mungkin membawa kegagalan semasa anda menghadapi peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Pastikan anda habiskan entri ini.

Tips Ujian Bertulis PTD – 3 Punca Utama Calon GAGAL Ujian SPA

Pihak kami berharap anda tidak menghadapi masalah ini. Jom kita tengok apa 3 punca utama calon GAGAL ujian SPA.

Masalah 1 – Tidak tahu format

Ini memang masalah utama calon, tidak tahu bentuk soalan yang akan ditanya dalam peperiksaan bertulis PTD. Ramai calon beranggapan bahawa “Masuk Exam Dahulu”. Namun ramai yang  masuk exam PTD dan terkedu apabila melihat soalan-soalan exam PTD yang diberikan.

Alangkah baiknya jika calon tahu bentuk soalan, lebih yakin untuk menjawab kan? Jadi sekiranya anda ingin mengetahui bentuk soalan exam PTD nanti, pastikan anda mendapatkan panduannya di sini.

Masalah 2 – Tidak Tahu Teknik Menjawab

Sebab lain calon gagal dalam peperiksaan ialah calon tidak mengetahui teknik menjawab soalan dengan betul. Calon yang tidak tahu teknik menjawab soalan dengan betul akan menjawab soalan yang diberikan mengikut cara mereka sendiri. Terdapat juga calon yang tidak mengetahui kehendak soalan dan menjawab soalan mengikut kefahaman mereka sendiri. Akibatnya jawapan tersebut terpesong dan tidak menepati kehendak soalan.

Jadi untuk mengatasi masalah ini pastikan anda mempunyai maklumat yang lengkap tentang peperiksaan tersebut, bagaimana rupa soalan dan bagaimana hendak menjawab soalan tersebut satu persatu.

Masalah 3 – Tak cukup masa untuk study!

Untuk yang dah bekerja memang ini masalah buat mereka. Anda bagaimana? Jika anda membaca akhbar setiap hari (bukan cerita artis!), dan selalu menulis esei dan buat ujian matematik di masa lapang mesti tidak ada masalah untuk anda menjawab exam PTD ini nanti. Jadi tak cukup masa bukan satu halangan jika anda benar-benar bersedia.

Akhir kata, jika anda masih mencari tips ujian bertulis PTD atau contoh dan format soalan exam PTD maka pihak kami menyarankan anda mendapatkan pakej lengkap rujukan peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik yang dikeluarkan oleh Team PTD. Sedikit pengorbanan wang ringgit tidak ternilai dengan kejayaan yang akan anda perolehi.

Dapatkan  tips ujian bertulis PTD di sini atau melalui link di bawah.

2 Comments
  1. MindaKini says

    Tips dan panduan yang bagus.. untuk ujian bertulis ptd

    1. mod says

      Panduan yang cukup baik bagi calon yang benar-benar ingin mempersiapkan diri dengan ujian bertulis PTD 2013.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.